torsdag 5 december 2013

Vi bakar lussekatter! ( nu ska ni får se på andra bullar..)

Recept på lussekatter :
 50g jäst
200g magarin/matfett
3dl mjölk
2pkt saffran,1g
2dl strösocker
2 dl kesella
0,5 tsk salt
1 ägg

2 dl mjölk
Pensling: 1 ägg lätt uppvispat

1. Smula sönder jästen i degbunken

2. Smält margarin och tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader(fingervarmt). Var noga med att vätskan inte blir för varm , jästen dör när det är över 48 grader.

3. Häll blandningen över jästen så att den löser sig. 

4. Rör ner saffranet och sockret. Om saffranet inte är finpulveriserat stöt det i en mortel ihop med en liten del av sockret.

5. Tillsätt 2 dl kesella.

6. Arbeta degen kraftigt så den blir blank och smidigt och nästan släpper bunken. För hand tar det ca 10 minuter och med en hushållsassisten tar det 5-6 minuter.

7. Låt degen jäsa ca 40 minuter, till nästan dubbel storlek.

8. Ugnen sätts på 250 grader

9.Ta upp degen på mjölad arbetsyta och knåda den smidig och forma till lussekatter.

10. Lägg "katterna" på en plåt och pensla dem med med ägg och garnera med russin eller pärlsocker.

11. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 5-10 minuter.

Bon apetit!! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar